Sosyal Medya

Coğrafyamız

Kuzey Irak'ta 658 köy PKK’nın kontrolünde

Kuzey Irak'ta çoğunluğu bölgenin en yoksul şehri olan Duhok'ta olmak üzere 658 köyde PKK hakimiyeti var...



Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY)’de çoÄŸunluÄŸu Duhok’a baÄŸlı 658 köyün, PKK’nın kontrolünde bulunduÄŸun belirtiliyor. PKK’nın 25 yılı aÅŸkın süredir bölgede kampları da var. PKK bu bölgeleri “Medya Savunma Alanları” olarak adlandırılıyor.

Rûdaw’ın araÅŸtırmasına göre bölgenin PKK kontrolündeki alanlarının büyük kısmı Duhok vilayetinde. Duhok bölgesinde çoÄŸunluÄŸu Amedi ilçesine baÄŸlı 361 köy PKK kontrolünde. 2 bin 716 metrekare yüzölçümüyle Duhok’un en büyük ilçesi olan Amedi’nin yüzde 70’inin kontrolü PKK’da. Ä°lçe yöneticileri; Dereluk, Åžiladıze, Çemaniki, Kanimasi ve Sersıng bölgelerinde bulunan 242 köyün bu kapsamda olduÄŸunu söyledi.

PKK’nın bu bölgelerde kontrol noktaları var. Bölgedeki köylüler, PKK kontrol noktalarında çoÄŸu kez “gümrük vergisi” alındığını söylüyor.

Köylüler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bombardıman düzenlediÄŸi zamanlarda, ÅŸehirlere göç etmek zorunda kalıyor. Vergi nedeniyle köylülerle PKK arasında da sorunlar yaÅŸanıyor.

Zaho, Amedi’den sonra PKK’nin hakimiyetinin en fazla olduÄŸu ikinci ilçe. Bin 378 kilometrekare yüzölçümüne sahip Zaho’nun yüzde 30’u, örgütün kontrolünde bulunuyor. Bu da ilçenin 100 köyüne tekabül ediyor. Zaho Kaymakamı Botan Tahsin, “Bölge halkı üzerinde büyük bir etkileri var. Birçok bölgede köylülerin imarına izin vermiyorlar” dedi.

PKK, Behdinan bölgesinde Zap, Oremar, Gare ve Haftanin’de okul, hastane ve mezarlıklar inÅŸa etmiÅŸ.

2 bin 829 kilometrekare yüzölçümüne sahip Duhok’un Akre ilçesinin ise 17 köyü PKK’nın kontrolünde. Dinarte Nahiye Müdürü Mehran Nerweyi, “Nahiyemiz sınırlarında 86 köy bulunuyor. PKK bazen bu köylerin yakınlarına geliyor. 17 köy ise tamamen onların elinde” dedi.

Duhok Kaymakamı Cevher Aziz, MengeÅŸke nahiyesine baÄŸlı iki köyün PKK’nın elinde olduÄŸunu ve son iki ayda Türk savaÅŸ uçaklarının bu köyleri iki kez bombaladığını söyledi.

ERBÄ°L’Ä°N 240 KÖYÃœ PKK’DA

BaÅŸkent Erbil’in ise 240 köyü PKK kontrolünde bulunuyor. Soran ilçesinin Sidekan bölgesinde 67 köy PKK’nın denetiminde. Köylerin büyük çoÄŸunluÄŸu DoÄŸu, Güney ve Kuzey Kürdistan üçgeninde yer alıyor. Çoman’da 13, Mergesor’da 160, Kandil bölgesinde ise 49 köy örgütün hakimiyeti altında yer alıyor. PKK’nın merkezi olarak bilinen Kandil, tarım ve hayvancılık için verimli ÅŸartlara sahip.

Bunun dışında Kodo, Gırmendil, Bareskan, Kunere, Gerwezin bölgeleri de PKK’nın denetiminde. 10 bin kiÅŸinin yaÅŸadığı Mahmur Kampı’nda da PKK’nın etkili olduÄŸu biliniyor.

PKK VE ÅžENGAL

PKK en son Åžengal ilçesinde IŞİD savaşıyla beraber yeni birkaç silahlı güç oluÅŸturdu. Edinilen bilgiye göre, örgüt bugüne kadar Åžengal bölgesinden 8 köy ile Åžengal Dağı’nnın batısında kontrolü ele aldı. Ayrıca, kent merkezinde de bazı karargahları bulunuyor. GeçtiÄŸimiz yıl Åžengal DireniÅŸ Birlikleri (YBÅž) adı altında bir birlik oluÅŸturan PKK, aynı dönemde Åžengal Ezidi Meclisi ismiyle bir yapılanmaya gitmiÅŸti.

Bunun yanında Åžengal Dağı’nda PKK’nin silahlı kanadı HPG’nin de çok sayıda silahlı mensubu da faaliyet halinde.

KDP RAHATSIZ

PKK’nın IKBY’de varlık gösterdiÄŸi alanların büyük bölümü Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) nüfuz sahibi olduÄŸu yerler.

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Ajansı (Parastın) Danışmanı Mesrur Barzani, daha önce Al – Monitor’e verdiÄŸi röportajda PKK’nın Kandil’i boÅŸaltması gerektiÄŸini belirtmiÅŸti.

PKK’nın bu bölgede “misafir” olduÄŸunu söyleyen Barzani, “Nasıl peÅŸmerge Kobani’ye destek için gidip döndüyse, onlar da dönmeli” diye konuÅŸmuÅŸtu.

Ä°sminin açıklanmasını istemeyen bir askeri yetkili, “PKK'lıların Behdinan bölgesindeki varlığının Åžengal’le doÄŸrudan iliÅŸkisi var. Çünkü Behdinan’da olmasalardı Åžengal’de kalamazlardı” dedi.

Yetkili, bundan birinci derecede KDP’nin zarar gördüğünü ve bu bölgelere hizmet götüremediÄŸini söyledi.

Planlama Bakanlığı’nın verilerine göre Duhok, Kürdistan Bölgesi’nin en yoksul vilayeti. YoksulluÄŸun sebebinin PKK olduÄŸunu söyleyen yetkili, “O köylerdeki halkın baÅŸka gelir kaynağı yok. PKK’nın orada varlık göstermesinden dolayı ÅŸehirlere göç ettiler. Bu da Duhok’taki yoksulluÄŸun yüzde 15’e yükselmesine neden oldu” dedi.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.